sica banner block
DutchCulture
This website from DutchCulture, centre for international cooperation, will be integrated in www.dutchculture.nl

NL- RUHR (2010)

Het Ruhrgebied was in 2010 Europese Culturele Hoofdstad. Bij meer dan 300 verschillende activiteiten tijdens RUHR.2010 waren Nederlandse kunstenaars betrokken en samengebracht onder het motto: NL-RUHR. Nederland was daarmee het belangrijkste partnerland van RUHR.2010.

Nederlandse bijdrage aan hoofdprogramma
Aan veel prestigieuze RUHR.2010-projecten deden Nederlandse kunstenaars mee. Het Rotterdamse Observatorium en tuinarchitect Piet Oudolf droegen bij aan EmscherKunst. Atelier van Lieshout en Jeanne van Heeswijk deden mee aan het snelwegproject B1|A40, Die Schönheit der großen Straße. Daarnaast ensceneerde Piere Audi de opera Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks van de Ruhr-componist Hans Werner Henze. De tentoonstelling Norm=Form van Design Den Haag was te gast bij Stiftung Zollverein.

In de herfst stond Holland Panorama van Muziek Centrum Nederland op het programma. Dit was een reeks concerten in het Konzerthaus in Dortmund met werken van componisten als Theo Loevendie, Tristan Keuris en Willem Jeths. 

Meerjarige samenwerkingsverbanden
Nederlandse sectorinstituten ontwikkelden samen met Duitse partners, overwegend meerjarige, samenwerkingsprojecten. Enkele hoogtepunten uitgelicht:

  • Het Virtueel Platform ontwikkelde in augustus de e-Culture Fair in Dortmund
  • Theaterinstituut Nederland  werkte samen met o.a. Schauspiel Bochum. Daar presenteerden o.m. Paul Koek en de Veenfabriek de internationale coproductie CANDIDE
  • Erfgoed Nederland ging in het Ruhrgebied op stap met het studieprogramma Expeditie RUHR.
  • Het Internationaal Filmfestival Rotterdam werkte samen met de Internationale Kurzfilmtage in Oberhausen.
  • Het programma Dutch Design Fashion Architecture steunde het project GastGastgeber: Nederland was niet alleen te gast in het Ruhrgebied, maar trad ook op als Gastgeber (gastheer). Nederlandse kunstenaars en ontwerpers ontwierpen op spannende locaties tijdelijke gastenverblijven. Het publiek kon hier overnachten, maar deze plekken waren ook showcases voor design, muziek, theater en beeldende kunst uit Nederland.