sica banner block
DutchCulture
This website from DutchCulture, centre for international cooperation, will be integrated in www.dutchculture.nl

Café Mediterranée met Basma el Husseiny

For English click here. For registration fill in the form below.

Culturele samenwerking na de Arabische revoluties
Bijeenkomst met Petra Stienen, Basma el Husseiny en Adrianus Koetsenruijter in het Huis van Europa Den Haag

In de Arabische regio zijn mensenrechten, cultuur en innovatie nauw met elkaar verbonden. Door de repressieve krachten van dictaturen of de dominante invloed van strenge islamitische krachten was het voor kunstenaars, acteurs en dansers altijd lastig ruimte te vinden voor hun talent. Na de Arabische revoluties lijkt er een opening te zijn voor meer culturele expressie. Klopt dat? En wat betekent dat voor de samenwerking met Europese en Nederlandse kunstenaars?In gesprek met Petra Stienen gaat Basma el Husseiny op de rol van kunst en cultuur na de Arabische revoluties en de mogelijkheden voor culturele samenwerking met Nederland en Europa. Bij het gesprek in Den Haag sluit ook Adrianus Koetsenruijter aan. Hij is werkzaam bij de diplomatieke dienst van de EU als hoofd van de afdeling Mercosur landen. Daarvoor, tot september 2012, was hij ruim vier jaar hoofd van de EU delegatie in Tunesië met een accreditatie in Libië.

Basma el Husseiny is een vooraanstaand cultureel activist uit Cairo. Haar stichting El Mawred, Cultural Resource organiseert smaakmakende culturele festivals in Egypte en is het belangrijkste opleidingscentrum in de Arabische regio voor een nieuwe generatie culturele managers. Samen met haar collega's had El Husseiny een sleutelrol bij het organiseren van culturele evenementen tijdens de protesten op het Tahrirplein in de lente van 2011. Basma El Husseiny adviseert nationale en internationale organisaties over cultureel beleid in de Arabische regio.

Petra Stienen is publiciste, Arabist en zelfstandig adviseur. Meer dan tien jaar werkte ze in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Tegenwoordig schrijft ze onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant en heeft een column in Opzij. Ook treedt ze regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. Haar boek ‘Dromen van een Arabische Lente’ verscheen in 2008. In 2012 verscheen haar nieuwe boek ‘Het andere Arabische Geluid. Een nieuwe toekomst voor het Midden-Oosten’.

Praktische informatie
Datum: maandag 26 november 2012
Tijd: 16.30 - 18.00 uur (inloop vanaf 16.00)
Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5-6 in Den Haag
Toegang: gratis, u moet een identiteitsbewijs kunnen tonen
Aanmelden: verplicht, via onderstaand formulie.
Voertaal: Engels

De andere bijeenkomsten in deze serie vinden plaats in Middelburg (23 november, Roosevelt Academy) en Nijmegen (25 november, VillaLUX).

 

Inschrijvingen gesloten voor dit Event